Despre AFRR

Asociaţia Femeilor Rome din România este o organizaţie neguvernamentală care îşi desfăşoară activitatea în domeniul protecţiei drepturilor omului şi al incluziunii sociale încă din 1996. Misiunea Asociaţiei Femeilor Rome din România este de apăra drepturile femeilor rome şi de a oferi sprijin pentru dezvoltarea şi exprimarea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase a membrilor săi. Pentru îndeplinirea misiunii sale, AFRR şi-a setat următoarele obiective:

 • îmbunătăţirea accesului femeilor rome pe piaţa muncii,
 • facilitarea accesului la educaţie de bună calitate,
 • asigurarea de educaţie pentru sănătate şi pentru sănătate reproductivă pentru femei,
 • asigurarea de asistenţă socială,
 • protejarea femeilor şi copiilor romi.

AFRR lucrează în parteneriat cu instituţii publice din România pentru dezvoltarea de programe sociale destinate comunităţilor rome în general şi emancipării femeilor rome, în special. Pentru proiectele sale, AFRR a beneficiat de-a lungul timpului de finanţare din partea unor instituţii prestigioase, precum: Ambasada SUA la Bucureşti, Soros Foundation – Women’s Program, Comisia Europeană prin PHARE, Global Women’s Foundation – San Francisco, USAID România, Banca Mondială, Johns Hopkins University – USA, UNICEF, EAST – WEST Network for Women Foundation -New York etc.

Lista proiecte si programe derulate in cadrul AFRR:

 1. Alfabetizarea Copiilor si a Tinerilor Romi – Sectorul 1 si 2 Bucuresti – Finantator : UNICEFF Romania si Aidrom
 2. Cursuri de initiere P.C. – finantator FDSC- Romania
 3. Cursuri de alfabetizare pentru femei rome traditionale -Finanatator : World Bank – Fundatia SOROS
 4. Program de informare despre contraceptie si planning familial in comunitatile de romi traditionali – Finantator : Fundatia Soros
 5. Formarea a 20 de tineri romi, fete si baieti ca mediatori – Finantator : Salvati Copii si MSF.
 6. Newsletter “Femina” pentru informare – Ambasada SUA la Bucuresti ; Mama Cash Foundation; East – West , NY, New York USA.
 7. “Femeile Rome Pot Reusi”- proiect finantat prin Pactul de Stabilitate in Sud Estul Europei in parteneriat cu Fundatia Otto Beneke –Germania.
 8. Creearea primei retele de ONG-uri Femei Rome in Sud Estul Europei- Finantator : Fundatia Soros.
 9. Creearea primei pagini de web site a acestei retele de ONG-uri femei Rome
 10. Campanie de informare si promovare a nediscriminarii pe baza de etnie in raza sectorului 2 Bucuresti in parteneriat cu Primaria Sectorului 2 si cu CNCD. vezi:

http://www.ps2.ro/Pagini/Stirea_zilei/04_Evenimente/2005/09/resurse_septembrie/21.09.2005/21%20romi%20discriminare/romi.htm

http://www.ps2.ro/Pagini/Stirea_zilei/04_Evenimente/2005/10/resurse_octombrie/12.10.2005/intalnire_%20antidiscriminare/antidiscriminare.htm

http://www.ps2.ro/Pagini/Stirea_zilei/04_Evenimente/2005/10/resurse_octombrie/20.10.2005/Nediscriminare.htm

http://www.ps2.ro/Pagini/Stirea_zilei/04_Evenimente/2005/10/resurse_octombrie/26.10.2005/blaga/blaga%20discriminare.htm

http://www.ps2.ro/Pagini/Stirea_zilei/04_Evenimente/2005/11/7.11.2005/curs_discriminare.htm

http://www.ps2.ro/Pagini/Stirea_zilei/04_Evenimente/2005/11/23.11.2005/discrimare.htm

http://www.ps2.ro/Pagini/Stirea_zilei/04_Evenimente/2005/12/07.12/discriminare.htm

11. Creearea primului Centru de informare si Consiliere Romi din sectorul 2 in   parteneriat cu Primaria Sectorului 2 Bucuresti.

12. Seminar Intilnire cu romii si autoritatile publice locale”Implica-te in programele pentru romi “

13. Cursuri pentru 10 femei roma ca Mediatori Sanitari in cadrul Sectorului 2 Bucuresti – finanatator Primaria Sectorului 2 si Romani CRISS.

14. Program De Dezvoltare Comunitară Pentru Etnicii Rromi in parteneriat cu :Agentia Nationala pentru Romi si Primaria Sectorului 2 Bucuresti

15. “Micul Ecologist” Concurs De Desene Pentru Elevii Din Şcoala Generală Nr.30 -program in parteneriat cu Agentia Nationala pentru Protectia Mediului ; Primaria Sectorului 2 si Sc. Generala nr. 30

16. „Cu noi, printre noi, despre noi, femeile”. Un mini laborator mobil, utilat cu aparatură modernă de testare a glicemiei, colesterolului şi analizelor EKG a fost pus la dispoziţie  gratuit, sâmbătă, 16 decembrie 2006,femeilor de etnie rromă din Sectorul 2, dar şi oricăror alte persoane care vor să afle date despre starea de sănătate.Proiect desfasurat in parteneriat cu Agentia Comunitara Impreuna si Centrului Medical Medcenter alături de doamna conf. dr. Daniela Bartoş.

17. Seminar  „Opţiuni, priorităţi, oportunităţi ale tinerilor rromi” cu ocazia zilei de 9 Mai ziua Europei – parteneri Centrul Amare Romenza si Primaria Sectorului 2 Bucuresti

18. Caravana ocuparii fortei de munca în comunitatile de romi din Sectorul 2 proiect derulat in parteneriat cu AMOFM si primaria Sectorului 2 Bucuresti

19. Seminar : “Lobby European Pentru Organizatiile De Femei Din Romania” – in parteneriat cu Societatea de Analize Feministe ANA , The European Women’s Lobby- EWL /Lobby Europeen des Femmes – LEF)si Primaria Sectorului 2 Bucuresti. Intilnirea are are in vedere consultarea cu asociatiile de femei din Romania, in vederea gasirii unor solutii de cooperare la nivel european. EWL/LEF urmareste promovarea drepturilor femeilor si a egalitatii de sanse intre femei si barbati in Uniunea Europeana, lucrand direct cu institutiile acesteia: Parlamentul European, Comisia Europeana si Consiliul de Ministri ai UniuniiEuropene.

20. “Femeile – promotoare ale dezvoltării locale” . In cadrul intilnirii a fost promovata lansarea  primului website : www.vacantafagaras.ro. Lansarea acestui website este prima acţiune de promovare a celor 18 pensiuni agroturistice nou înfiinţate în 10 sate din Ţara Făgăraşului, în cadrul proiectului „Femeile – promotoare ale dezvoltării locale”. Proiect desfasurat in parteneriat cu Centrul Parteneriat pentru Egalitate  si PS2 .

21. Cursuri pentru mediatori antidiscriminare cu Politia Comunitara a Sectorului 2 Bucuresti . Proiect desfasurat in parteneriat cu : CNCD, PS2, Politia Comunitara sector 2 Bucuresti. 

22. Program “Dezvoltare Institutionala”- finantat de OSI – Budapesta

23. Seminar “Creearea Primei Retele de Organizatii de Femei Rome din Sud Estul Europei”- program finantat de fundatia Sosros.

 

Comments are closed.